Ekonomik Durgunluktan Etkilenmeyecek En İyi 12 IT Mesleği

12 Ağu 2018
12
0
0
Ankara

ABD İşçi İstatistikleri Bürosu’na göre, son ekonomik durgunluk Aralık 2007’de başlayıp Haziran 2009’da bitti. Bu, teknik olarak doğru olsa da güncel ekonomiyi tanımlayan istatistiklerin pek çoğu durgunluk-öncesi değerlerine henüz dönmedi. Bugün, pek çok IT profesyoneli, IT sektöründe iş kararlılığının mazide kalan bir şey olup olmadığını sorgulamakta.

Hızlı değişiklikler sürdükçe, uzmanlaşmış beceriler için olan ihtiyaç daha şiddetli hale geliyor: şirketlerin networkleri gittikçe daha da karmaşıklaşıyor ( sistem analistleri, programcılar), daha çok işlem (sibergüvenlik, yazılım mühendisliği, United Communications [UC]) ve hiç olmadığı kadar çok veri (veri analitikleri) var. Bir dizi dikey sektör (vertical sectors) en yeni teknolojik gelişmeleri bünyesine dahil ediyor. Bunların arasında sağlık hizmeti, reklamcılık, telekomünikasyon, oyun ve farklı ve sektörler var.

Teknoloji trendleri değişip ivme kazandıkça, IT profesyonelleri çok yönlü olmalı ve uzmanlık alanlarını genişletmelidirler. Bu yeni bir şey değil. Fakat, icat ve ilerlemelerin hızı, nanoteknolojiden, mobilizasyon ve buluta kadar, IT çalışanlarının özellikle de ekonomik durgunluk zamanlarında, ortalamanın üstünde olmalarını gerektiyor. Kesin olan bir şey vardır. İcat ve yenilikler ekonomi gibi durgunluk dönemine girmez. Bu yazıda, farklı sektörlerdeki IT mesleklerinden ekonomik durgunluktan etkilenmeyen veye en az etkilenenleri ve onları günümüz ekonomik ikliminde nelerin vazgeçilmez yaptığını inceleyeğiz.

1. Siber Güvenlik

Günümüzde siber güvenlik uzmanlığı çoğu IT altyapı projesi ve operasyon geliştirmenin başlangıcında gereklidir. Örneğin alan savunması gibi sonradan uygulanmaz. Ek olarak, güvenli uygulamalar inşa edebilecek geliştiriciler, güvenlik sertifikalı ağ mühendisleri ve sistemleri ve işlemleri nasıl güvenlik altına alacağını bilen mimarlar için talep vardır. Siber güvenlik; güvenlik istihbarat analistleri, güvenlik mühendisleri ve güvenlik mimarlarını içeren gelişen bir trenddir.

2. Health Care

Yapım aşamasında olan sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi gerçek bir paradigma değişikliğine işaret etmektedir. ICD-10’a (Uluslararası Hastalık Sınıflandırması) geçiş hızla devam ederken, proje yönetimi, EMR/EHR (Elektronik Sağlık Kayıtları) uygulaması, iş istihbaratı ve analitikleri gibi sağlık hizmetleri alanlarında uzmanlığı olan kişilere talep vardır. Sağlık Enformatik alanında yetkin kişiler için de aynısı geçerlidir.

3. Oyun

Araştırma firması Gartner 2014’e kadar öncü global şirketlerin yüzde 70’inin en azından bir ‘oyunlaştırılmış’ uygulaması olacağını öngörüyor. Ruby on Rails, Python ve MSNet bilmek nadir bulunan ve aranan beceriler. İyi bir C++ bilgisi de yanında olmalı. Son teknolojileri bilmek, yaratıcılığını geliştirmek, oyuncu konferanslarına katılmak ve muhtemel işverenlere sunmak için bir portfolyo yapmak becerilerinizi somutlaştırma ve potansiyelinizi arttırma konusunda son derece önemlidir.

4. Mobil Geliştirme

Aslında mobilizasyon hareketi devam etmekte olan bir süreç. Küçük ekranlar için geliştirme yapacak profesyonellere talep çok. Şirketler her geçen gün mobil geliştirmenin değerini daha fazla anlıyorlar. Çünkü mobil uygulamalar hem yeni müşteriler edinmeleri sağlıyor hem satışları arttırıyor. Çok-yönlü, yenilikçi ve yetkin geliştiricilere olan ihtiyaç trendi devam edecek.

5. Big Data Analitikleri (Analistleri)

Konu Big Data olduğunda, sadece MySQL ve Hbase için değil aynı zamanda Cognos ve Informatica uzmanlıkları için de ihtiyaç var. Veri Ambarı mimar ve geliştiricileri önem kazanıyor çünkü veri sayımları mobilleşmenin yaygınlaşması ile artmakta. Şimdiden pek çok şirket, hedef reklamcılıktan güvenlik istihbarat analizine kadar pek çok kullanım alanı için veri filtreleme ve analiz etme ihtiyacının farkında.

6. Telokomünikasyon & UC

İşlem gücü ve depolama; çeşitli iş sektörleri arasındaki içiletişimi yönetme ve daha iyi hale getirme yeteneği çok önemlidir. Yüksek işlevli bir Unified Communications (UC) Sistemi idame ettirmek bir dizi aracın (eposta, telefon, faks, IM, telepresence) ve bilgilerin aktarıldığı cihazların (akıllı telefon, tablet, masaüstü, dizüstü bilgisayar) eş zamanlı olduğunu garantiye alır. UC teknisyenleri eş zamanlı olarak pek çok hareketli kısımı idame ettirmede, kablosuz, dağıtım (routing) ve ağ oluşturma konularında becerikli ve yetenekli olmalıdırlar.

7. Yazılım Mühendisi & Geliştiricisi

Web ve mobil uygulamalardaki artış ve Web 2.0, SaaS ve bulut bilişimdeki genişleme, uygulama uzmanlığındaki ihtiyacın büyümeye devam edeceği anlamına gelmektedir. Kıymeti yeterince bilinmeyen Web 2.0 becerilerine ek olarak Adobe Flex, JavaScript, Ajax, bulut bilişim, HTML5, Silverlight, ve Touchscreen yetkinlikleri gibi geliştirme becerilerine artan bir talep vardır.

8. Yaratıcı Tasarım/Kullanıcı Deneyimi (UX)

UX Tasarımcıları mobile aygıt deneyimiyle olan eski ağ-tabanlı masaüstü aşinalığımızı yakalayanların başında gelmekte. Şirketlerin, dijital varlıklarını mobil deneyimi barındıracak şekillerde geliştirmeleri beklenmektedir. Trend devam ettikçe ihtiyaç sadece arzı yetersiz olan ve çok talep görecek bilgili UX tasarımları için olacaktır.

9. IT İnsan Kaynakları

Oyun veya verimerkezi ağ iletişimi olsun, işe en iyi yerleştirme adaylarını bulabilmek ve mükemmel işveren/çalışan eşleşmesini sağlamak için, yetenekli IT-odaklı İK çalışanları IT’nin önemli bir bileşeni ve çok ihtiyaç duyulan bir kaynaktır. IT ve İK ara-kesitinde olanlar sektördeki bu oldukça özelleşmiş ihtiyaçtan faydalanabilirler.

10. Online Reklamcılık: IT-tabanlı SEO/SEM/Sosyal Medya Uzmanı

SEO ya da SEM uzmanı olmak için gereken beceriler IT-seviyesi uzmanlığa gittikçe yaklaşıyor. Sosyal Medya, HTML5 kodlama ve analitik yetenekleri reklamcılıkta uygulanan beceri çeşitlerinden sadece birkaçıdır. Mobil müşterilere daha kolay bir şekilde ulaşmak için, reklamcılık sektörü gitgide daha çok şekilde teknolojik olarak yeterli becerilere dayalı olacaktır.

11. Sistem Analisti

Sistem analizi en yeni trendlerle ilgili networking yeteneklerinin (örn: sanallaştırma, bulut, UC’ler) var olduğunu varsayar. Nihayi olarak, sistem analiz becerileriniz ne kadar güncelse ve çeşitli verimerkezi yaklaşımlarında ne kadar çok bilgili iseniz İK ve CIO’ların o kadar ilgisini çekersiniz.

12. Programcı

Bir bakıma, iyi programcılara her zaman talep vardır. Ama mobil programlama için Android, Apple, ve Windows Phone 7’ye özel kod yazabilecek programlara talep daha çok olacak. Bazı eski programlama dilleri yavaş yavaş kullanımdan kalkmakta iken, diğer yandan, uzun zaman önce Cobol’da yazılmış programların bile halen sürdürülmesi gerekmektedir.