Telefon bağımlılığının beyin kimyasına etkileri..

30 Kas 2017
8
0
0
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin 2017 yılı değerlendirmesinde sunulan bir araştırmaya göre,telefon bağımlısı bireylerin beyinlerinde kimyasal bir dengesizlik gerçekleştiğini saptanmıştır.Bilim insanları, yapılan araştırmalar ile telefon bağımlılığı hakkında önemli bilgiler sundular.Öyle ki telefonların beyin kimyamızı değiştirdiği yönünde düşünceler öne sürüldü.

Günümüzde çoğu insan akıllı telefon sahibi ve telefonuyla vakit geçirmeden internete girmeden birkaç saat bile geçiremiyor.Özellikle telefonsuz bir günde bir eksiklik,yarım hissetme,ne yapacağını bilememe durumu oluşuyor.


Akıllı telefon bağımlısı insanların beyinlerindeki kimyasal değişimleri tespit edebilmek için çeşitli deneyler gerçekleştiriliyor ve Nöroradyoloji profesörü Hyun Suk Seo ve ekibi,manyetik rezonans spektroskopisi(MRS) adı verilen bir sistem kullanıyor. Gönüllü olan 9 erkek ve 10 kadın genç bireylerden oluşan denekler seçiliyor..Bu gençlerden 12 tanesi daha önce video oyun bağımlılığı dolayısıyla bilişsel davranış terapisi görmüş olan bireyler.

Deneklere deneyden önce ve sonra olmak üzere iki kere MRS muayenesi yapılıyor.Psikolojik rahatsızlıklara sebep olan kimyasal maddelerin miktarları gözlemleniyor.

Deney sonucunda ise; bu 12 deneğin diğer deneklere göre uyku bozukluğundan sosyal yaşama, depresyon,anksiyete gibi sağlık sorunlarına daha yatkın oldukları bulgusuna ulaşılıyor.Aynı zamanda uyuşukluk,kaygı ve stres gibi,bilişsel ve duygusal sinir ağlarının değişime uğradığı görülüyor.Birey bu sebeple gün geçtikçe daha zor algılamaya ve öğrenmeye başlıyor.