Siber Güvenlikte Yapay Zeka (AI) Uygulamaları

12 Ağu 2018
12
0
0
Ankara

Yapay zeka (Articfical Intelligece) uygulamalarının siber güvenlik alanında kullanılması birçok endüstrinin geleceğini güvenceye alıyor!

Yapay zeka dediğimizde aklımıza ilk gelen oyun, rekreasyon ve fütüristik robotlardır. Sonuçta yapay zeka sanal video oyunlarındaki en önemli konu olan “gerçekliği” yepyeni bir seviyeye taşıyor. Fakat aslında yapay zeka bundan çok daha fazlası. Günümüzde yapay zeka çalışmaları daha hızlı cevaplar, daha iyi sonuçlar ve gelişmiş verimliliği vaat ediyor.

Gelişmiş makine öğrenimi, akıllı uygulamalar, digital twin (sanal kopya) projeleri ve konuşma sistemlerine kadar yapay zeka bugünün endüstrisinde devrim niteliğinde bir yıkıcı güce sahip. Bu yıkıcı güç olumsuz anlamda düşünülmemeli. Sağlıkta akıllı tahlillerden, bilişsel bilimlere kadar birçok endüstride yapay zeka uygulama örneklerine rastlayabiliyoruz.

Yapay zekanın endüstriyel kullanımda yer alması ile birlikte güvenlik alanında da çok sayıda geliştirmeler yaşandı. Antivirüs şirketleri de dahil olmak üzere Microsoft, Google, Cisco, Symantec gibi üst düzey teknoloji şirketleri siber güvenlikte yapay zeka uygulamalarına büyük bütçeler ayırıyorlar. Bununla birlikte makine öğrenimi ve AI yazılımları ile güvenlik hizmeti veren şirketlerin sayısı da artıyor. Darktrace, Cylance ve AlienVault bu şirketlerden bazıları.

Dayanıklı güvenlik stratejileri artık her zamankinden daha önemli!
Şirketinizin ağını korumak söz konusu olduğunda dayanıklı ve çok katmanlı bir güvenlik stratejisine sahip olmak oldukça kritik bir konu haline geldi. Bugünlerde epey saldırgan hale gelen siber suçlara karşı AI tabanlı güvenli sistemleri özellikle de bankacılık endüstrisinde hayat kurtarabiliyor. Bulut tabanlı altyapının oldukça yaygın olduğu bu endüstrilerde güvenliğin %100 sağlanabilmesi için dünya çapında yeterli sayıda insan gücü bulunmuyor.

Şirketler siber güvenlik alanında daha iyi bir seviyeye gelmek için teknik personeli, son kullanıcılar ve eğitim kurumları ile el ele çalışmak zorunda. Buna sosyal mühendislik eğitimleri ve diğer alanlarda da AI kullanımını ekleyebiliriz. Örneğin geleneksel güvenlik duvarı ve IPS (İzinsiz Giriş Önleme Sistemi) üzerine, endüstride kanıtlanmış üst düzey yapay zeka tabanlı bir yazılım ekleyin. Böylece güvenlik yapınız kötü kodu tanımlamak ve çalıştırılmasını önlemek için makine öğrenimini kullanan dayanıklı bir siber güvenlik sistemine dönüşecektir. Bu teknolojiyi tüm şirket ağınıza uyguladığınızda en gelişmiş siber saldırılara karşı dahi gerçek zamanlı ve dayanıklı bir güvenliğe sahip olabilirsiniz.

Sağlık endüstrisindeki ek riskler artıyor!
Siber güvenlik ile ilgili riskler sadece mali değil, daha yıkıcı olabilecek alanlara da yayılıyor. Büyük perakendecilerin veya kredi kartı şirketlerinin hesap numaraları gibi hassas özel bilgilerinin çalınabildiğini, müşterilerinin dahi güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kalabildiğini artık hepimiz biliyoruz. Bunun ötesinde tehlikeli olabilecek bir şey varsa o da hayat ve ölüm ile ilgili olabilir. Özellikle de sağlık sektöründen bahsediyoruz.

Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen siber saldırılar, ne kadar güçlü olursa olsun büyük felaketlere yol açmadan engellenebiliyorlardı. Fakat günümüzün araştırmacıları artık verilerin çalınması yerine; daha yıkıcı olabilecek bir yöntem olan “verinin değiştirilmesi” üzerine odaklanıyor.

Sağlık hizmeti sağlayan şirketlerin ve kuruluşların değişmiş verileri izole ederek; hangi bilgilerin gerçek hangilerinin sahte olduğunu ayırt edebilmesi oldukça zaman alabilir ve uzun vadede tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Örneğin doktor ve hemşirelerin bilgisi olmadan değiştirilen elektronik tıbbi kayıtlar, kritik yanlış tanılara ve dolayısıyla ölümlere neden olabilir. Bu nedenle sağlık sektöründeki siber güvenlik en az finansal güvenlik kadar önemlidir ve yapay zeka ihtiyacının bir başka sebebi de budur.

Buna karşılık birçok güvenlik teknolojisi şirketi önemli verileri korumak için teknolojik açıdan gelişmiş yöntemleri benimsemeye çalışıyor. Geliştirilen yazılımların merkezinde bir ağdaki her kullanıcı ve cihaz için normal yaşam biçimlerini uyarlayabilen, öğrenebilen ve anormallikleri bulabilen gelişmiş algoritmalar yer alıyor. Örneğin oluşturulan bir yazılım, insan bağışıklık sisteminin kopyası olarak tasarlanabiliyor ve vücudun karşılaştığı tüm yabancı tehditleri nasıl tanımlayıp yanıtlayabileceğini taklit ediyor.

Riskleri önceden algılayan gelişmiş yazılımlar
Tehdit tespiti bugünkü AI ve makine öğrenme teknolojisinin önemli bir odak noktası. Bu yazılımlar sadece insan davranışlarını izlemekle kalmıyor, aynı zamanda yanlış giden şeyleri algılayarak, uyarabiliyor. Son zamanlarda sürekli genişleyen veri hacimlerini (büyük veri) toplayan, izleyen ve analiz eden uygulamalar; bilgisayar korsanları ve kötü niyetli aktörlerle yaşanan savaşta bir adım önünde olmak amacıyla konuşlandırılıyor. Büyük verinin endüstriyel kullanımı ile birlikte siber tehditleri azaltmak şirketler için bir başlangıç noktası oldu. Bunu ise kaçınılmaz olarak bir makine öğrenme stratejisi izliyor. Sonuç olarak ortaya şirket ağları, internet ve bağlı makineler yoluyla sağlanan geniş veri akışları ve bunları ileri düzeyde analiz ederek yorumlayabilen teknoloji çıkıyor.

Siber saldırganlar ve diğer herkes arasında şuan için iradeyle devam eden bir savaş var. Kazanan kontrolü ele alan olacak. Yapay zeka teknolojisi ise bu kontrolü elde etmek için çok önemli bir araç haline geliyor.