Mail Server(E-Posta Sunucusu) Nedir ve Nasıl Çalışır

23 Tem 2018
34
0
0
Mail Server(E-Posta Sunucusu) Nedir ve Nasıl Çalışır?


Mail Server(E-Posta Sunucusu) Nedir ve Nasıl Çalışır?Başlıklı yazımda bugün sizlere şirket içi ve şirket dışı haberleşmeyi sağlayan Mail Server hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim.




Mail Server Nedir?



Bir posta sunucusu (bazen bir e-posta sunucusuna da atıfta bulunur), genellikle İnternet üzerinden bir ağ üzerinden e-postayı işleyen ve ileten bir sunucudur. Bir posta sunucusu, istemci bilgisayarlardan e-posta alabilir ve bunları diğer posta sunucularına teslim edebilir. Bir posta sunucusu ayrıca istemci bilgisayarlara e-posta gönderebilir. Bir istemci bilgisayar normalde e-postaların okunduğu bilgisayardır. Ayrıca, e-posta özelliklerine sahip gelişmiş bir cep telefonu veya akıllı telefon, bu koşullarda bir istemci bilgisayar olarak kabul edilebilir.



Bir bilgisayar sisteminin bir posta sunucusu olarak çalışması için posta sunucusu yazılımı içermesi gerekir. Bu yazılım, sistem yöneticisinin sunucuda barındırılan tüm etki alanları için e-posta hesapları oluşturmasını ve yönetmesini sağlar.


Posta Sunucu Türleri




Posta sunucuları iki ana kategoriye ayrılabilir: giden posta sunucuları ve gelen posta sunucuları. Giden posta sunucuları SMTP veya Basit Posta Aktarım Protokolü, sunucular olarak bilinir. Gelen posta sunucuları iki ana çeşittir. POP3 veya Post Office Protokolü, sürüm 3, sunucular, PC’lerin yerel sabit disklerine gönderilen ve alınan mesajları depolamak için en iyi şekilde uygular. IMAP veya İnternet İleti Erişim Protokolü, sunucular her zaman sunucuların iletilerinin kopyalarını depolar. Çoğu POP3 sunucusu, iletileri çok daha uygun olan sunucularda da depolayabilir.



l SMTP ve POP3 sunucusu E-posta programınızda (e-posta istemcisi) "Gönder" düğmesine bastığınızda, program SMTP sunucusu olarak adlandırılan ağ / Internet üzerindeki bir sunucuya bağlanır.




SMTP, Basit Posta Aktarım Protokolü'nün bir kısaltmasıdır ve e-postalar istemcilerden sunuculara ve sunuculardan diğer sunuculara iletildiğinde kullanılan bir protokoldür.


E-posta programı indirildiğinde program, ağdaki POP3 sunucusu olarak bilinen bir sunucuya bağlanır. Bir POP3 sunucusu, iletişimi için POP3 adlı bir protokol kullanır. POP3 sunucusunun çağrılmasının nedeni budur ve POP3,Postane Protokolü sürüm 3’ün bir kısaltılmasıdır.



Bir Posta Sunucusu Nasıl Temin Edilebilir?



Posta programı ilk kez başlatıldığında, programı kullanmadan önce normalde e-posta hesap bilgileri girilmelidir. Örneğin, giden e-posta için bir sunucunun adını ve gelen e-posta için bir sunucunun adının belirtilmesi gerekir. Burada, hangi SMTP sunucusunun ve posta programının Internet üzerinden iletişim kuracağı POP3 sunucusunun belirtilmesi gerekir. Sunucular Dünya'nın herhangi bir yerinde bulunabilir, ancak genellikle istemci bilgisayar ile aynı ülkede bulunurlar.



İnternette İstenilen Posta Sunucusu Kullanılabilir mi?


İnternette gezinirken kullanılan Internet servis sağlayıcısı (ISS) normalde e-postalar için erişilebilen posta sunucularına (hem gelen hem de giden e-posta) sahip olacaktır, ancak normalde diğer posta sunucularına erişilemez. Bunun nedeni, posta sunucularının yalnızca belirli IP adreslerini (ISS'lerin sağladığı IP adreslerini) kabul etmesi ve IP adresinin bu aralığın dışında olması durumunda sunucuya erişimin reddedileceğidir.



Ancak istisnalar bulunmaktadır. Bazı durumlarda, diğer ISS' ler tarafından sağlanan POP3 sunucularından e-posta indirilebilir. Sadece kullanıcı adının ve şifrenin doğru olduğunu kontrol ederler. Ayrıca, Internet servis sağlayıcılarından bağımsız olarak çalışan bağımsız e-posta sunucuları mevcuttur ve bunlar aracılığıyla kullanıcı adı ve şifreye erişim varsa e-posta gönderilebilir ve alınabilir. Birçok web barındırma hizmeti, bu tür bağımsız posta sunucularını sağlar.



Posta sunucuları İnternet'te birbirlerini nasıl bulur?



Yerel bilgisayardan bir posta sunucusuna bir e-posta gönderildiğinde, e-posta daha önce alıcının yolculuğu başlar. Alıcı dünyanın diğer tarafında olabilir ve e-posta alıcının bilgisayarına ulaşmadan önce gitmesi gereken çok uzun bir mesafesi bulunmaktadır.

E-posta programı iletişim kurduğu posta sunucusundan önce, e-posta iletisinin nereye teslim edileceğini bilir, iletinin alıcısı olarak belirtilen e-posta adresini inceleyecektir. Posta sunucusu, e-posta adresinin alan adını ayıklar ve alıcının istemci bilgisayarının iletişim kurduğu posta sunucusunu (POP3 sunucusu) bulmak için kullanır. Alan adı, bir e-posta adresindeki " @ " karakterinden sonra bulunmaktadır. isim@abc.com, adresinde alan adı abc.com’ dur. Bu alan adını bir adres olarak kullanarak posta sunucusu, e-posta iletisini iletmek üzere Internet'te hangi posta sunucusunu bulacağını bilir. Sunucu tanımlandığında ve bir e-posta teslimini kabul edeceği yanıtını verdiğinde, e-posta bu sunucuya gönderilir. Ve bir dahaki sefere alıcı istemci bilgisayarından POP3 sunucusuna giriş yaparsa, e-posta kişinin e-posta programına indirilir. Normal olarak, tüm bunlar sadece birkaç saniye sürecektir, ancak posta sunucularının veya Internet'in o anda çok fazla trafiği varsa, bu biraz zaman alabilir.



Bu, e-postaların İnternet üzerinden nasıl teslim edildiğinin basitleştirilmiş bir açıklamasıydı. Daha ayrıntılı bir açıklama yapmak isterseniz, aşağıdaki SMTP ve POP3 protokolü bilgi kutusundaki linklere tıklanabilir.



Eposta Gönderme Süreci Neleri Kapsar?



Gelen ve giden posta sunucularına ilişkin temel bilgileri bilindiğine göre, e-posta gönderme sürecinde oynadıkları rolü anlamak daha kolay olacaktır. Bu sürecin temel adımları, aşağıda özetlenmiştir.



1. Adım: Bir ileti oluşturduktan ve gönderdikten sonra, e-posta istemcisi alanın SMTP sunucusuna bağlanır.



2. Adım: E-posta istemcisi e-posta adresini, alıcının e-posta adresini, mesaj gövdesini ve ekleri veren SMTP sunucusuyla iletişim kurar.



3. Adım: SMTP sunucusu, alıcının e-posta adresini, özellikle de etki alanını işler. Alan adı gönderen ile aynıysa, mesaj doğrudan alanın POP3 veya IMAP sunucusuna yönlendirilir, sunucular arasında yönlendirme gerekli değildir. Etki alanı farklıysa, SMTP sunucusu diğer etki alanının sunucusuyla iletişim kurmak zorunda kalır.



4. Adım: Alıcının sunucusunu bulmak için gönderenin SMTP sunucusu DNS veya alan adı sunucusu ile iletişim kurmalıdır. DNS, alıcının e-posta alan adını alır ve bir IP adresine çevirir. Gönderenin SMTP sunucusu, bir e-postayı tek başına bir alan adıyla düzgün şekilde yönlendiremez; IP adresi, internete bağlı her bilgisayara atanan benzersiz bir numaradır. Bu bilgiyi bilerek, giden bir posta sunucusu çalışmasını daha verimli bir şekilde gerçekleştirebilir.



5. Adım: Artık SMTP sunucusunun alıcının IP adresine sahip olması, SMTP sunucusuna bağlanabileceğini gösterir. Bu genellikle doğrudan yapılmaz; bunun yerine, ileti, hedefine ulaşana kadar bir dizi ilişkisiz SMTP sunucusu boyunca yönlendirilir.



6. Adım: Alıcının SMTP sunucusu gelen mesajı tarar. Etki alanı ve kullanıcı adını tanırsa, iletiyi alanın POP3 veya IMAP sunucusuna iletir. Buradan, alıcının e-posta istemcisinin indirilmesine izin verene kadar bir postalama kuyruğuna yerleştirilir. Bu noktada, mesaj alıcı tarafından okunabilir.

https://www.ugurgunen.com/
https://www.ugurgunen.com/kategori-Network-Terimleri