Host Alırken Dikkatlı Olun

17 Şub 2018
44
0
0
Öncelikle Hosting Nedir? Hosting dediğimiz şey kısacası sitenizin dosyalarının barındığı sanal bir disk olacak.Burası aynı zamanda dosyaları atacağınız ve barınacağı yerdir.


Peki sadece host mu satılır bu sitelerde? Elbette hayır bu tür sitelerede birçok hizmet olur.Örneğin;

Kiralik Sunucu:Adından da anlaşılacağı üzere kendinize özel bir sunucu kiralıyorsunuz ve tüm kullanımı ve yetkisi sizde oluyor.İsterseniz bu sunucudan hostlar pay edin bir kısmını da reseller,vps gibi hizmetlere ayırın.Tamamen size kalmış bir olay.

Co-locatıon:Bunda ise yukarıdakinin aksine sunucu size aittir fakat gerekli enerji ve internet altyapınız yoksa bir firmaya sunucunuzu verirsiniz ve belli bir ücret karşılığı oradaki kaynakları kullanmanıza izin verir.

VPS: Virtual Private Server, yani Sanal Kişisel Sunucu sanal sunucu mevcut sunucular üzerinde yazılımlarla oluşturulmuş, küçük sunuculardır. Barındıkları sunucunun kaynaklarından kullanırlar. Ve iki türdürler bunlardan birincisi sanal kişisel sunucudur. Sanal kiralık sunucu aldığınız zaman fiziksel sunucunuz da yani gerçek sunucudaki kaynakları paylaşarak kullanırsınız.
Yani o sunucuda 20 tane sanal sunucu oluşturuldu diyelim ve sunucunun ram miktarı 32 GB bunun size satılan boyutu 8 GB olsun. Yani sizin sanal sunucunuz 8 GB Ram’e sahip makine üstünde. Siz 8 GB kullanma hakkına sahipsiniz, diğer sanal sunucularda değişik ram miktarlarına sahipler.
Siz Ramin 4 GBını aktif olarak kullanıyorsunuz, kalan 4 GB hakkınız ise boşta bu durumda ihtiyacı olduğu zaman sizinle aynı sunucuda barınan o 20 sanal sunucudan birisi sizin 4 GB boştaki hakkınızdan kullanabilir


Reseller Hosting:Hosting de kendi içinde ayrılıyor.Reseller hosting ise size birçok host kaynağının toplam özelliklerini verir ve siz bunları paketlere ayırabilirsiniz.Örneğin aldığınız resellerin 20gb alanı 500gb aylık trafik limiti var. Siz bu kaynak sınırları baz alarak isterseniz 20 tane 1gb'lık hosting paketi oluşturup kullanıma sunabilirsiniz.




Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?



Hosting alırken öncelikle kimden aldığınız çok önemli, yasalarca da belirlenmiş olan hususlar vardır. Hosting satışı yapacak kişilerin, yani barınma hizmeti verecek firma ve kişilerin (yer sağlayıcılar, veri merkezleri) şu durumlarını kontrol edin.


1-Tibden alınan kimlik ve adres doğrulamasını amaçlayan ve tüketiciye güvenliği sağlayan Ys belgesine bakmalısınız.Bunun olmadığı yerden hizmet almayın.

2-Vergi kaydının olmasına bakın

3-Hizmet yeterlilik, ISO, gibi sertifikaların olması şirkete olan güveninizi arttırmaya yardımcıdır. Olmaması çokta büyük bir sorun değildir. Belge hususunda en önemli nokta vergi kaydı ve ys belgesidir.




Teknik açıdan detay

İşletim sistemi:Örnek olarak wordpress tabanlı bir blog veya php ile yazılan bir scripti çalıştırmak İstiyorsanız Linux sunucu tercihiniz olmalı. Eğer kuracağınız script vs. Asp.net ile yazılmış ise Windows hosting almanız gerekmekte.


Web Alanı:Adından da anlaşılacağı gibi size verilen depolama alandır.Alt yapılar genelde çok alan kullanmaz fakat sitenizde resim gif tarzı şeyler çok olacaksa bunu da göz önünde bulundurun gidip de 100mb alanlı bir hizmet alıp daha sonra alanınız dolarsa şaşırmayın.Ona göre paket seçiminizi yenileyin.Tercihim klasik bir blog için 1 Gb)(1024mb) Alan yeterli olacaktır.


Bandwidth:Bant genişliği,diğer adıyla trafik olan bu değer siteniz için çok önemli bir detay.Sitenize gelen giden ziyaretçiler oldukça trafik hakkınız dolacaktır.Çok ziyaretçili siteler için bu değerin yüksek olması şarttır.Genelde artık çoğu host paketinde de bu değer sınırsız olabiliyor.


Domain Sayısı; genelde hostinglerde tek alan adı kullanılır. Yani bir hosting aldığınızda bu sadece 1 alan adına ait olur. Ancak bazı firmalar son yıllarda hosting hesaplarını da reseller hostinglere benzer bir şekle getirdiler. Reseller ile arasında tabii ki fark mevcuttur. Genelde bir hosting de bir site barınır ancak bazı paketler ile size 2 site barındırma, 3 site barındırma hakkı verilebiliyor.


Litespeed; önemli konularımızdan bir tanesi ise litespeed, sunucu ve ziyaretçi arasındaki iletişimi apache sağlar fakat yoğun trafikli sitelerde apache tek başına http trafik yükünü kaldıramayacak hale gelir. Bu durum hostinglerde yavaşlamaya, sunucularda ise kapanmlara sebep olabilir. Eğer hosting paketinizde litespeed varsa sizin hız performansınız 2ye katlanacak anlamına gelir. Litespeed destekli bir hosting paketi yoğun trafiği karşılayabilir hale gelir.

Panel; Hostingleri yöneteceğiniz paneldir. Bir çok panel mevcuttur. Linux hostingler için en iyi iki panel; Cpanel, Paralell Plesk. Bunun dışında directadmin gibi bir çok panelde mevcuttur ancak ben bu iki Cpanelden şaşmayın derim.
 
Son düzenleme:
Benzer konular Forum Tarih
W Webmaster Genel 0

Benzer konular