Beyaz Lahananın Faydaları ve Zararları

24 Şub 2018
67
0
0
Beyaz Lahananın Faydaları ve Zararları


Kış mevsiminde en çok tüketilen sebzelerdendir beyaz lahana. Eskiden sadece mevsiminde tüketilen bir sebze olsa da, günümüzde her mevsim beyaz lahana marketlerde bulunur. Beyaz lahana veya "Brassica oleracea" görünüşüne göre göbek sebzesine benziyor. Faydalı sebzeler listesinde yer alan beyaz lahana hem çiğ, hem de haşlanmış şekilde tüketilebilir. Dolma, salatalar ve turşularda kullanılır. Ekilen beyaz lahana 25 - 65 gün içinde yetişmektedir.

Beyaz Lahana Faydalı Mı?

Beyaz lahananın 100 gramı 27 kkal enerji değerine sahiptir. Beyaz lahananın faydaları onun içerdiği vitamin ve minerallerden kaynaklanır. Sağlık için önemli olan vitaminlerden - A, B1, B2, B5, C, K, PP, minerallerden - magnezyum, kalsiyum, kalyum, demir, iyot, fosfor, U vitamini, folik asit, fruktoz, pantoten asit beyaz lahanada zengindir.

Tedavide Beyaz Lahana

Tedavi için beyaz lahana yaprakları yüzyıllar boyu kullanılmıştır. Bazı arkeoloji araştırmalar bile bunu gösteriyor. Beyaz lahana yaprakları görsel damarların tedavisinde, kemik sorunları, kırılma, burkulma, çatlak gibi rahatsızlıklarda ağrını ve ödemi azaltma özelliğine sahiptir. Mide asit düzensizliğine iyi gelen lahana, aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasında yardımcı oluyor. Meyve ve sebzelerde çok nadir bulunan U vitamini lahanada vardır. Vitamin U ise mide yaralarını tedavi etmek için hazırlanan ilaçlarda bulunur. İçerdiği folik asit özellikle hamilelik dönemimde bebeğin gelişimimde büyük rol oynar. Hafif haşlanmış lahana yapraklarını gece boyunca ödem oluşan bölgeye koyarak ödemin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Böbrek hastalıklarında, böbrek taşı tedavisinde de lahanadan farklı ilaçlar hazırlanıyor.

Beyaz Lahananın Zararları

Faydalı olduğu kadar bazı meyve ve sebzeler sağlığa zararlı gelebilir. Lahana da bazı durumlarda dikkatli tüketilmelidir. Lahana gaz yapma özelliğine sahip olduğundan bu sebze özellikle mide, bağırsak ve sindirim sorunu yaşayan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. Mide asiti düzensizliği ve mide yaraları problemi olan kişiler kontrollü şekilde bu sebzeni tüketebilir. Lahana turşusu gereğinden fazla tüketildiği zaman da sağlığınızı tehdit edebilir. Çiğ beyaz lahana yaprakları dengeli tüketilmelidir, bu şekilde fazla tüketilen lahana karın şişkinliğine ve rahatsızlığa yol açabilir.
 
Benzer konular Forum Tarih
G Blogcular-Genel 0

Benzer konular