Bel Ağrısı Risk Faktörleri

nullsix

Banned
13 Kas 2017
165
0
16
Bel Ağrısı Risk Faktörleri



Vücudun bel bölgesinin sağlıklı olması için hareket gerekmektedir. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bel ağrısının risk faktörlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.



Bel ve karın kaslarının vücudun üst kısmının ağırlığını taşımasından dolayı bu bölgenin tembelleşmemesi gerektiğini ifade eden Yıldızhan, yanlış duruş ve doğru yapılmayan en ufak hareketlerin bile bel bölgesini zorladığını dile getirdi. Bel ağrısından korunmak için kişinin belini tanıması ve zorlayıcı hareketlerden kaçınması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Yıldızhan, “Bel ağrısına neden olan risk faktörlerinden kaçınmak, bel bölgesini geliştirecek egzersizler yapmak yaşanacak bel ağrılarını önlemekte ve daha kolay ortadan kalkmasını sağlamaktadır.” dedi. Yıldızhan, bel ağrısından korunmak için risk faktörlerine dikkat edilerek yaşamanın çok önemli olduğunu belirtti.




Mesleklerden Kaynaklı Risk Faktörleri


Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, “Ağır fiziksel aktivite içeren ve ağır yük kaldırmayı gerektiren taşımacılık gibi mesleklerde, sürekli olarak öne eğilme, eğik bir şekilde dönme ya da dönerken eğilme gibi hareketler içeren mesleklerde, otobüs, tır, iş makinesi ya da araba kullanmak gibi vücudu sürekli hareketsiz tutan veya vücudu sürekli olarak titreşime maruz bırakan mesleklerde, uzun süre boyunca ayakta sabit durmayı gerektiren mesleklerde yapılan yanlış hareketler bel bölgesinde yer alan kasların üzerindeki gerilimin artmasına, disklerde fıtıklaşmanın görülmesine, kas ve mekanik ağrılarının şiddetlenmesine neden olmaktadır.” dedi.




Günlük Risk Faktörleri


Yaşın ilerlemesine paralel olarak bel ağrısının risklerinin de arttığını belirten Doç. Dr. Yıldızhan, özellikle duruş bozuklukları, çok uzun boylu ya da kilolu olma ve sigara kullanma gibi faktörlerin bel ağrısına yol açtığını belirtti. Yıldızhan, gün içerisinde yapılan hareketlere dikkat etmenin, kilo vermenin ya da sigarayı bırakmanın bel ağrılarını hafiflettiğini veya yok ettiğini belirterek, gün içerisinde mümkün olduğunca hareket etmenin, vücut pozisyonunu değiştirmenin omurlar arasında yer alan disklerin beslenmesine olanak sağladığına ve erkenden yıpranmayı engellediğine vurgu yaptı. Günlük psikolojik durumlarında bel ağrısını tetiklediğini dile getiren Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, “psikolojik stres, yapılan işten memnuniyetsizlik duymak, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıklar bel ağrısına yol açabilmektedir. Stres tek başına, bel ve boyun bölgesinde yer alan kasların aşırı derece kasılmasına neden olarak diskler üzerinde baskının artmasına yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.



Yıldızhan, omurga için en rahat olan pozisyonun bel ve sırt bölgesinin düz bir hat üzerinde durduğu pozisyon olduğuna değinerek, omurganın dik pozisyonda olduğu zaman çok daha az zorlandığını ifade etti.



Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
 

Benzer konular