Arama Motoru Dostu Olmak

23 Tem 2018
34
0
0
Arama Motoru Dostu Olmak


Arama motorlarıı sitelerde tarama yaparken sayfaları insanların gördüğü gibi görmez, sitelerde gezinirken insanların davrandığı gibi davranmaz. Her arama motoru sitesinin kendi tarama örümceği vardır ve bu örümceğin kendine göre kriterleri ve önem sıralaması mevcuttur. Google ve Yandex’de aynı arama sorgusunda aynı sırada olmamanız da bu sebepten kaynaklanır. Böyle sitelere kendinizi açıklamanız daha üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Kısaca, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nasıl sağlanır gelin beraber inceleyelim.



İndexlenebilir İçerik



Sitenizin HTML text formatta olması yararınızadır. Teknolojinin ilerlemesine rağmen Flash dosyalar, Java uygulamalar ve diğer türlü metin olmayan içerikler arama motorları tarafından indexlenmez. Sitenizin ziyaretçiler ve arama motorları tarafından incelenebilmesi için içeriğinizi HTML metin halinde hazırlamanız daha iyi olacaktır.



Ayrıca;



Resimler hakkında bilgi sahibi olunması için resimlere alt etiketi ekleyin.


Flash ve Java eklentiler içeren sayfaları yazı ile destekleyin.




l Video ve Ses dosyası içeren sayfalarınıza bu dosyaların ne ile ilgili olduğunu ekleyin.

Taranabilir Yapı



Arama motorlarının içeriği görmeleri gerektiğinden dolayı daha öncesinde içeriği bulması gerekir. Bunun için taranabilir bağlantı yapısı çok önemlidir. Sizin oluşturmanıza rağmen arama motorlarının bu sayfadan haberi yoksa, (Google, Bing, Yandex) bu sayfalar indekslenmez. Bu kısımda sayfa içi linkler oldukça önemlidir. Sayfalarınızı, yazılarınızı, ortamlarınızı (resim / video / ses), arşiv / etiket sayfalarınızı birbirine linklerle bağlamayı unutmayın. Doğru link yapısını kurgularken anahtar kelimeler üzerinden link vermeyi unutmayın.



Doğrulama



Eğer sitenize girenlerden doğrulama isterseniz, arama motorları bu doğrulamayı geçemez. İçeriği göremeyen örümcekler siteyi değersiz / spam olarak işaretler. Çok düşük ihtimalle bu sayfalar indekslense bile arama sonuçlarında yer almazlar veya nadir olarak çok gerilerde kalırlar.



JavaScript Linkleri


İnternet sitenizde JavaScript koduyla link yayınlıyorsanız bu kodları HTML link kodları ile değiştirin. Arama motorları JS ile oluşturulan linkleri çok nadir tararlar.


Robot Etiketleri veya Robots.txt Dosyası


Bilerek veya bilmeyerek robotları kodlarla engellemek mümkün. Sitenize meta robots etiketleri ekleyerek veya robots.txt dosyasını düzenleyerek örümceklerin sitenizi indexlemesine engel olabilirsiniz.


iFrame’ler


Robotlar iframe kodları yüzünden siteleri gezerken sıkıntı yaşayabiliyor bu yüzden bu ür kodlardan uzak durun.




Robotlar Arama Formu Kullanamazlar


Arama motoru örümcekleri sitenizde bulunan arama formlarını kullanamazlar. Bu insanlara özgü bir formdur. Bunun yerine, yukarıda da belirttiğim gibi yazılarınıza ve diğer sayfalarınıza bağlantı sağlamanız gerekmekte.


Uygulamalar


Flash ve Java ile çalışan siteler verimli şekilde indexlenmez. Bu tür uygulamaları sitenin tamamında kullanmaktan kaçının.


Fazla Linkler




Her şeyin fazlası zarar. Eğer sitenizdeki bir sayfada çok fazla iç veya dış bağlantı varsa bunlardan kaçının. Linkleri sayfalara yaymaya çalışın. Bir sayfaya gereğinden fazla link koyarsanız bu sitenizin spam olarak algılanmasını sağlayacaktır. Bu durum sitenize bir daha robotların gelmesini engeller. Çok fazla dışarıya bağlantı sağlıyorsanız veya güvenilmeyen sitelere linkle yönlendirme yapıyorsanız kesinlikle “nofollow” etiketi kullanın.



Anahtar Kelime Kullanımı



Sitenizde anahtar kelime kullanımını yaygınlaştırın. Anahtar kelimenizi sektörünüze uygun seçmeye özen gösterin. Kelimenizi ana sayfanızda, yazılarınızda, başlıklarınızda kullanmaya mutlaka özen gösterin. Bu tür kullanımlar Google sıralamanızı yükseltmede size fayda sağlayacaktır. Fakat dikkat edin, gereğinden fazla kullanım sitenizi spam olduğunu hissettireceğinden gereksiz kullanımdan kaçının.

Başlıklar




l İçerik başlığınızın (Arama motorlarında görünecek bağlantı yazısı) 75 karakteri geçmemesine özen gösterin. Daha fazla da olabilir ancak çok uzun olması spam olarak algılanmaya sebebiyet verecektir. Zaten 75’inci karakterden sonraki karakterler pek dikkate alınmaz.




l İçeriğiniz anahtar kelime içersin. Eğer böyle bir şey mümkünse.



l Okunaklı ve akılda kalıcı başlıklar seçin. Ayrıca anlamlı başlıklar daha fazla ziyaretçi çeker.



Meta Etiketleri




Meta Robots



Meta robots etiketlerine yukarıda değinmiştim. Bu etiket sayesinde;

index / noindex kodu ile indekslenme tercihini,

follow / nofollow kodu ile linklerin takip edilme durumunu,




noarchive kodu ile de sayfaların ön belleklenmesine izin vermediğinizi



kolayca belirtebilirsiniz.



Meta Açıklama



Sayfanızdaki içeriği, sitenizi açıklamak için bu etiketi kullanmanız gerekmekte. Bu açıklama en fazla 160 karakter içermeli. 160 karakterden fazla olan açıklamalar; 160’dan sonra kesilecek, maksimum 160 karakter arama motorlarında yerini alacaktır. Ayrıca açıklama içeriği, sayfanızdaki içerikle ilgili olmalı, mümkünse anahtar kelimenizi içermelidir.



Meta Anahtar Kelimler



Meta Keywords artık büyük arama motorları tarafından pek dikkate alınmıyor fakat eklemekte yine de yarar var. Sitenizin ne ile ilgilini olduğunu belirteceğiniz anahtar kelimeler bu kod ile yazılıyor. Arama motorları bu kelimeler sayesinde sitenizi belirli kategorilere atıyor.

URL



Sitenize olan bağlantı yapısını özenli şekilde düzenleyin. Yazı başlığınızı linkinizde kullanın. URL’niz mümkünse anahtar kelime içersin. (.com / arama-motoru-tarafindan-sevilmek.html gibi.)

Arama Motoru Dostu Olmak
 
Benzer konular Forum Tarih
N Arama Motoru Optimizasyonu 1

Benzer konular